Aantal gesneuvelden in de Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde kostte aan vele mensen het leven. Burgers, Duitse militairen en geallieerden, alle drie hadden ze grote verliezen te verwerken. In de periode van 4 september 1944 tot en met 28 november 1944 verloren in totaal 9.764 burgers en militairen het leven. Op het kaartje (hierboven) zie je in welk gebied de slachtoffers vielen. Hieronder worden de cijfers verder uitgediept. Je ziet onder andere waar in Zeeland de meeste burgers gedood werden.

Militaire verliezen

Geallieerden militairen3.231
Duitse militairen4.250
Totaal7.481

Burgerslachtoffers

Walcheren423
Zuid-Beveland139
Noord-Beveland27
Sint-Philipsland0
Tholen3
Zeeuws-Vlaanderen741
Overig Nederland50
Noord-Brabant156
België744
Totaal2.283

Algeheel totaal

Burgerslachtoffers2.283
Geallieerde verliezen3.231
Duitse verliezen4.250
Totaal9.764

 

Deze cijfers komen uit de notitie ‘Verliescijfers van de Strijd om de Schelde’ die op 12 april 2013 zijn gepresenteerd tijdens een lezing in het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp. Onder de verliescijfers verstaan we doden, personen aan verwondingen overleden en vermisten. De verzamelde cijfers zijn met name gebaseerd op verlieslijsten van militairen in West-Europa welke verzameld zijn door Jan Hey (overbrengingsrapporten uit het Nationaal Archief van het Rode Kruis), documentatie uit gemeentelijke archieven, de Stichting Historisch Onderzoek WO-2 e.d.

Met dank aan Johan van Doorn en René Hoebeke.

 

Comments are closed.